Mire figyelj, ha épül a házad! Tervezői művezetés cikksorozat - 3. rész - Vízszigetelés

by Gortva Építész
Találatok: 772

Tervezői művezetés, nem csak tervezői szemmel!

Ebben a cikksorozatban összeszedjük azokat a pontokat, amiket figyelni szoktunk tervezői művezetés során, és megosztjuk Veletek pozitív és negatív tapasztalatainkat.

Többrészes cikksorozatunk harmadik része a vízszigetelésről szól.

VÍZSZIGETELÉS

I. JELENTŐSÉGE

Nincs kétség, mennyire fontos a vízszigetelés helyes kivitelezése és annak ellenőrzése! A hibásan elkészült vízszigetelés nagyon súlyos károkat tud okozni, az utólagos javítása pedig csak óriási plusz költségek árán végezhető.

II. MIT ELLENŐRZÜNK

Nagyon fontos a vízszigetelés anyagának és típusának megállapítása. Mi minden esetben modifikált bitumenes vastaglemezt tervezünk, mert kevésbé érzékeny a hőmérséklet változásokra és a mechanikai hatásokra. Sokszor tapasztaljuk, hogy a vízszigetelést oxidbitumenes anyagra cserélik, laikusnak (de sokszor még hozzáértőnek is) ránézésre nehéz észrevenni a különbséget. Viszont az oxidbitumen nagyon könnyen szakad, kézzel téphető, hidegben törik.

Nem mindegy, milyen az aljzat, amire felvisszük a vízszigetelést. Nem szabad változó minőségű, érdes felületre elkészíteni, mivel nagyobb az esély a sérülésre!

Az aljzatbeton elkészülte után, de még a falazás megkezdése előtt egy széles vastaglemez csíkot vágnak, és heggesztenek a falazat kezdő sora alá. Itt fontos a lábazati függőleges részre való lehajtás, hogy a falazat elkészülte után a falra felvezetett következő réteg vízszigetelést jól rá tudják erre dolgozni.

falazat alatti vízszigetelő csík terítés és lehajtás
 

A képeken is látható, hogy az elkészült aljzatbeton szélét 1 napos korában végigvésik 45° ban, hogy a lehajtott vízszigetelés ne „törjön” meg. Ezt a műveletet egy cca. 120 négyzetméter alapterületű ház esetén, egy flex-szel fél óra munkával el lehet végezni, ezért mi minden esetben kérjük, ha azt látjuk, hogy nem készítik el így az aljzatot.

  

betonperem levésése
 

A falazat alatt elkészült vastaglemez csík túllógatása fontos szempont számunkra, hogy mind vízszintes, mind függőleges esetben meglegyen a min. 10-10 cm rátakarás.

A lábazati szigetelést a külső, végleges talajszinttől minimum 30 cm magasságig kell felvezetni!Az aljzaton átvezetett gépészeti, és egyéb csőáttörések körüli nagy figyelemmel elkészített vízszigetelés folytonosítása is nagyon fontos. A következő képen látható csőáttörések esetén a következőket kértük a kivitelezőtől: A padlóban lévő csőáttöréseknél, a mellékelt kézi skicc szerint készítsék el a vízszigetelést: 1. védőcső húzása a meglévőre (2. körbe betonozása, hogy megálljon) 3. két cső között PUR hab kitöltés készítése 4. felső 2-3 cm színtiszta bitumen 5. védőcsőre minimum 10 cm magasságig bitumen gallér készítése 6. szorítógyűrű elhelyezése!

  

a nem megfelelően elkészített csőáttörés és skicc, a javítási javaslattal

 

Vasbeton pillérek esetében, ahol elkerülhetetlen az átszúró vasalás, figyelni kell rá, hogy a vas közelében kent szigeteléssel legyen folytonosítsva a bitumenes szigetelés!

                                                                                                                                                                               vasak körüli kent szigetelés


Figyelni kell a sarkok lekerekítésére is, a bitumenes vízszigetelés nem túl hajlékony, ezért, ha változik a felület szöge, biztosítani kell a megfelelő lekerekítést!


Ellenőrizni szoktuk még a heggesztés és kellősítés milyenségét. Kellősítésre azért van szükség, hogy a bitumen hozzátapadjon a felülethez:  vízszintes felületen, ahol a fal, vagy a padlóréteg leterheli, nem szükséges, de függőleges felületen kötelező! A bitumenes vízszigetelést általában lángolvasztással viszik fel. Ezt teljes felületen meg kell csinálni, és érdemes végiggondolni a rögzítési folyamatot, hiszen falfelületen például alulról felfele érdemes haladni. Ha fel tudjátok tépni kézzel a vízszigetelést, akkor az utólagos eltakarás után már nehéz javítani a rögzítést. Vizes idő után jól megvizsgálható egy tetőterasz lejtésének kivitelezése.

kellősítés függőleges felületen

  

víztócsa és a vízszigetelés nem megfelelő ráolvasztása


Gyakran elrontott részlet még a küszöb kialakítása, sokszor felejtik ki a kivitelezők. Egyrészt azért, mert az általános vízszigetelési ütemtől később kell megcsinálni, értelemszerűen azután, hogy a nyílászárók bekerültek, másrészt pedig kicsit macerás elkészíteni, hiszen a normál bitument nem lehet rávezetni az ablakra, nehogy megégessük azt. Kenhető, de még inkább öntapadós fajtát kell választanunk ide.

A végére itt egy helyesen és gondosan elkészült nyílászáró körüli vízszigetelés.

  

 

A következő részben a falazásról lesz szó!

A cikksorozat korábbi részeit itt találod:

1. rész - Kitűzés

2. rész - Alapozás

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Timon Tibor, Gortva Péter

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments